Short-Question

# How do you calculate travel time with mph?

## How do you calculate travel time with mph?

Example: If a train can travel 500 miles with an average speed of 50 miles per hour, how long it would take it to complete a 500-mile route? The answer is 500 / 50 = 10 hours.

How many feet will a car travel at 60 mph?

So if you want to calculate the speed of a car at sixty miles an hour, the math is (60 x 5280) ÷ (60 x 60) = 88 feet per second. So this formula works for any “how far do you travel?” questions.

How long does it take to go one mile at 65 mph?

How long does it take to drive 70 miles at 65 mph?

MPH Time
65 1 hour and 4 minutes
70 1 hour
75 56 minutes
80 52 minutes

### How do you calculate travel speed?

Speed tells us how fast something or someone is travelling. You can find the average speed of an object if you know the distance travelled and the time it took. The formula for speed is speed = distance ÷ time. To work out what the units are for speed, you need to know the units for distance and time.

How long does it take to travel one mile at 65 mph?

At 65 MPH, you are driving 1/12 faster than at 60 MPH so you would arrive a 1 mile point 1/12 of the time less than at 60 MPH. 1/12 of 60 seconds is 5 seconds, so it would take 55 seconds to travel 1 mile at 65 MPH! Time to cover 1 mile = t =? If traveling at 65 mph, how long does it take to travel one mile?

How many feet does it take to stop a car going 65 mph?

A car moving at a speed of 60 mph will travel 132 feet before the car even starts braking. One going 25 mph will cover about 55 feet of road during this time period. How long does it take to stop a car going 65 mph? On dry pavement that takes 4 1/2 seconds, traveling another 144 feet, but if it’s wet, you’ll travel 183 feet.

#### How to calculate distance with speed and time?

The formula for distance, if you know time (duration) and the average speed, is: where v is the velocity (average speed), t is the time and d is distance, so you can read it as Distance = Speed x Time.

How long will it take train traveling at 75 mph to cover 30 miles?

It will take 24 minutes to travel 30miles at 75mph. To prove this, it would take 12 minutes to cover half this time (15miles), 48 minutes to cover twice the distance (60miles). 60miles+15miles=75miles; 48minutes+12minutes=60minutes, so this is correct.